penger-2

Bør jeg velge gebyrfrie låneprodukter

Har du kommet over et tilbud på lån, og banken lokker med at det er gebyrfritt? Du kan ha vært heldig, og vil komme til å spare noen kroner. Du kan også ha gått i en felle. Her forklarer vi hva du må sjekke før du slår til.

Avhenger av typen kreditt du velger

Gebyrene på et boliglån, selv om de vanligvis er de høyeste, utgjør kun en liten del av de totale kostnadene. Du låner normalt store summer, og pengene betales tilbake over lang tid. På boliglånet er det derfor først og fremst den nominelle rentesatsen som er viktig.

Som en kontrast – tar du opp et såkalt usikret smålån eller mikrolån, blir regnestykket et helt annet. Et etableringsgebyr på for eksempel tusen kroner, vil da utgjøre store deler av kostnadene, fordi lånet skal tilbakebetales i løpet av noen få uker eller måneder.

Renten er viktig

Nominelle renter er kostnaden din for å låne. Gebyrene som kommer på toppen, er en ekstra avgift banken tar for den administrative jobben de får med lånet underveis. Det normale er at de krever et etableringsgebyr (kun én gang), og deretter månedlige termingebyrer.

Den effektive renten finner vi når vi deler vi alle gebyrene på antallet terminer (innbetalinger), og legger dette til de nominelle rentene. Er lånetiden kort, og gebyrene høye, vil forskjellen mellom effektive og nominelle renter bli markante.

Uten gebyrer

Et gebyrfritt lån blir ofte ekstra gunstig dersom lånebeløpet er lavt, og nedbetalingstiden kort. I slike tilfeller kan det godt hende bankens tilbud stemmer med virkeligheten, og lånet kan anses som billig. Hos sparekassa.no finner informasjon om smålån og de gebyrene som kreves av bankene.

Imidlertid er det mange banker som har egne rentesatser for de gebyrfrie lånene. De avstår fra gebyrene, men tar igjen noe, eller alt, med høyere renter.

Sammenlign alltid totalkostnadene

Konklusjonen er at du ikke må se deg blind på verken lokkemidler som ordet ”gebyrfritt”, eller de nominelle rentene som oppgis. Den eneste sikre måten å finne det billigste lånet på, er å sammenligne totalkostnadene mellom flere lån.

Det gjør du ved å innhente så mange tilbud du orker. For at det skal bli riktig må lånetiden og lånesummen være den samme i alle lånesøknader.

Tags: No tags

Comments are closed.